AAA
home

VIPproject

VIPnieuws

VIPevents

VIPonderzoek

VIPCity

VIP City#6 | VIP City#5 | VIP City#4 | VIP City#3 | VIP City#2 | VIP City#1
VIPcontactVIPpartners
Het recht om ongezond te leven
Heeft iedereen het recht om zelf te beslissen hoe ongezond hij leeft? Die vraag stelt Prem Radhakishun in zijn programma PREMtime. Hij praat met Rien Meijerink, voorzitter bij de Raad voor Gezondheidszorg en Nicolette Warmenhoven: vice- voorzitter van de Nederlandse Public Health Federatie (NPHF). Ben je asociaal en egoïstisch als je ongezonde keuzes maakt? Of is het je goed recht? Luister en oordeel zelf.
link

2,6 miljard voor een biertje
Alcoholmisbruik kost de maatschappij geld. Onder meer doordat de arbeidsproductiviteit afneemt. In Nederland is nog weinig onderzoek gedaan naar de omvang van alcoholgerelateerde kosten. Een door KPMG uitgevoerd onderzoek in 2001 berekende dat schadelijk alcoholgebruik de maatschappij jaarlijks 2,6 miljard euro kost. Meer dan de helft hiervan komt voor rekening van arbeidsverzuim, een derde wordt veroorzaakt door de gevolgen van misdrijven en overtredingen.
link

Een kwestie van volhouden
Het loont om als (gemeentelijke) overheid te investeren in een programma om mensen in achterstandswijken gezonder te laten leven. Het vereist wel een lange adem en een positieve benadering, maar de maatschappelijke baten - 4.200 euro per gewonnen-gezond-levensjaar – wegen ruimschoots op tegen de kosten. Dit blijkt uit het e-book 'Gezonde Wijk in de Praktijk' dat door de ministeries van Volksgezondheid en van Binnenlandse Zaken is uitgegeven. Doel is om de bewoners van krachtwijken aan te zetten tot een gezondere levensstijl en zo de maatschappelijke kosten van zorg en bijvoorbeeld ziekteverzuim terug te dringen. Gemeenten moeten een lange adem hebben bij het introduceren van een gezondere levensstijl. En niets van bovenaf opleggen, maar luisteren naar de bevolking zelf. Ook is het van belang om niet over risico’s te beginnen van een ongezonde levensstijl, maar vooral de voordelen van een actiever leven te benadrukken. Belangrijkste tip in het e-Book is: houd vol!
ebook
site

Werkfruit
Fruit op het werk leidt tot een toename van ‘gezondheidsbewustzijn’. Tijdens het eten van een appeltje of een bakje druiven gaan mensen met elkaar praten over gezond eten, bewegen, stress en andere gezondheidsonderwerpen. Of het verstrekken van fruit ook het ziekteverzuim reduceert is nog niet met zekerheid te zeggen, maar de eerste resultaten zijn positief.
link

Koffiedrinken werkt
Koffiepauze is wellicht belangrijker dan je denkt. Voor werknemers die in roosters werken kan koffie de uitkomst zijn om de productiviteit en vooral de alertheid in het werk hoog te houden. Wisseldiensten kunnen slaapritmestoornissen veroorzaken en dit kan gevolgen hebben voor het geheugen en de concentratie. De koffie zorgt ervoor dat deze twee verbeteren en zelfs de kans op een bedrijfsongeval afneemt.
link

Salaris in de asbak
Televisieprogramma ‘De Rekenkamer’ rekent in deze aflevering uit hoeveel een rokende werknemer kost. Uit onderzoek bij een middelgroot callcenter blijkt de arbeidsprodcutiviteit van een roker af te nemen als het moment nadert dat hij een sigaret wil gaan roken. Ook nemen rokers gemiddeld meer pauze dan een niet-roker.
link

Werkplezier voor 12%
Volgens Arnold Bakker, hoogleraar Werk & Organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam gaat maar 12 % van de werknemers in Nederland heel bevlogen naar zijn werk. Die 12% is razend enthousiast over zijn werk en gaat elke dag met veel plezier. Maar wat betekent dat nu echt? En moet de rest van de wereld dat dan ook zijn? Alles over werkplezier is te zien en te horen in dit filmpje.
link

Fundamenten voor duurzame inzetbaarheid
Wist u dat… sinds 2011 het aantal 55-64 jarigen is toegenomen met 510.000? En het aantal 25-44 jarigen is afgenomen met 620.000? Deze cijfers en meer laat het SZW congress ‘Leiderschap & Dialoog: fundamenten voor duurzame inzetbaarheid’ zien in haar introductiefilm. Centraal staan leiderschap, dialoog en het strategische instrumentarium om het langer én beter werken daadwerkelijk te realiseren.
link

Convenant gezond gewicht
De Stichting van de Arbeid en het Convenant Gezond Gewicht organiseerden op 4 oktober 2011 het symposium Investeer in vitaliteit: kosten en baten. Vanuit verschillende invalshoeken werd dit thema benaderd. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk werd inzicht gegeven in de drijfveren van bedrijven en organisaties om te investeren in vitaliteit. Volgens Paul Rosenmöller, voorzitter van de stuurgroep Convenant Gezond Gewicht, heeft investeren in vitaliteit alleen zin als het structureel wordt aangepakt en verankerd wordt in het beleid.
link