AAA
home

VIPproject

VIPnieuws

VIPevents

VIPonderzoek

VIPCity

VIP City#6 | VIP City#5 | VIP City#4 | VIP City#3 | VIP City#2 | VIP City#1
VIPcontactVIPpartners
Vers bouwen op het dak
Weinig groen in de stad? Je zou je kunnen vergissen, kijk maar eens omhoog. In New York zijn tientallen moestuinen op daken. De tuinen worden onderhouden door groepjes vrijwilligers, buren die met elkaar samenwerken en ook restaurants zijn al tuinen begonnen om zo de meest verse ingrediënten aan hun klanten voor te kunnen schotelen.
Link

Vis of vlees verslaafd
Een bedrijfskantine zonder vlees en vis. De programmamakers van de VPRO testen het in de praktijk. Ze confronteren fervente vleeseters met ongemakkelijke waarheden over de industrie, starten een campagne die ons van het vlees- en vis eten afhelpt, en kijken met de blik van een natuurfilmer hoe dieren dagelijks op ons bord belanden.
link

Bedrijfskijkje in de keuken
Volkskrant-journalist Mac van Dinther dook in de wereld achter de Nederlandse maaltijd. Waar groeien de tomaten voor de soep van Unox? Hoe heeft de karbonade op ons bord geleefd? Waar haalt Albert Heijn zijn sla? Ons Eten is een onthullende speurtocht naar de werkelijkheid achter ons bord. Bedrijven als Unilever, Albert Heijn en Friesland/Campina geven openlijk een inkijk in hun keuken.
link


Elke dag 200 gram
Groente en fruit van het seizoen eten is lekker, goedkoop, beter voor het klimaat en gezonder. Dit blijkt uit het nieuwste onderzoek van bureau GfK in opdracht van Milieu Centraal. Om de herkomst van groente en fruit beter te herkennen is er de Groente- en fruitkalender handig om te hebben.
link

Fabels en feiten
Alle vragen en vooronderstellingen over eten gevat in een boekje van professor Martijn B. Katan. Wat is de impact is van voedselkeuze op klimaat en milieu? Is melk drinken goed of juist slecht voor je? Hoe kun je met eten en drinken de kans op een blaasontsteking verkleinen? Fabels en feiten op een rij.
Link

Park om op te eten
De Britse kunstenaar Nils Norman bedacht in het kader van het meerjarige programma Foodprint het kunstproject Eetbaar Park. Met dit project wil Norman in de praktijk testen wat een ecologische ontwerpmethode kan betekenen voor een stad. Eetbaar Park is een meerjarig project, dat wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Haagse organisatie Eetbaar Park.
Link

Niet dik in de tijd
Snelle en lekkere vegetarische recepten voor de werkende moeder. Zo typeert de uitgever het eerste boek van televisiemaker Antoinette Hertsenbergs. Ze deelt haar eigen keukengeheimen met iedereen die snakt naar vegetarische gerechten die in no time op tafel staan, geen ‘moeilijke’ ingrediënten bevatten en vooral gezond en lekker zijn voor het hele gezin.
De dunne vegetariër, Antoinette Hertsenberg, Karakter uitgevers, ISBN 9789061129578, 112 pagina’s, € 19,95
Link


Vrolijk eten
Good food, better mood, is de slogan van het Food4You festival dit jaar. Wie bewust eet, voelt zich energieker en dus vrolijker. Hoe kunnen we voeding gebruiken om onze stemming te verbeteren? Food4you presenteert vernieuwende kennis over gezonde voeding. Wetenschappers, chef-koks, voedingsdeskundigen, studenten en artiesten slaan de handen ineen om interessante eetweetjes bij elkaar te brengen en smakelijk op te dienen.
Link

Wetenschap op tafel
In het Restaurant van de Toekomst kunnen wetenschappers van de Universiteit van Wageningen restaurantbezoekers onder geconditioneerde omstandigheden gedurende lange tijd volgen. Camera’s volgen het gedrag van de bezoeker. In het restaurant zijn opstellingen en indeling te wijzigen, zodat op nagenoeg elke vraag kan worden ingespeeld. Ook met omgevingsaspecten als kleur en licht.
link


Moleculair koken aan de top

El Bulli heeft met drie Michelinsterren de status bereikt van een van de beste 50 restaurants van de wereld. Topkok Ferran Adrià is toonaangevend en vernieuwend met zijn recepten en manier van koken. In deze documentaire geeft de godfather van het moleculair koken een kijkje in de keuken.
link


Spoor van Voedsel
In ‘De hongerige stad’ kiest de Britse architect en auteur Carolyn Steel voor een geheel nieuwe benadering van allerlei actuele problemen rond de manier waarop we eten. Zij volgt het spoor van ons voedsel, van het platteland tot de stad, via markten en supermarkten, keukens en eettafels, afvalverwerking en terug, en vraagt zich af hoe wij voedsel kunnen benutten als een manier om onze steden beter te begrijpen, beter te ontwerpen, en leefbaarder te maken.
link